tisdag 3 juni 2025

Hjördis tekakor med havregryn

Dessa gjorde jag idag och då gjorde jag dubbel sats

 
  • 1.5 dl havregryn
  • 5 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 12 dl vetemjöl + till utbakning


Gör så här

Koka havregryn i 2 1/2 deciliter mjölk till en lös gröt.
 
Dela smöret i bitar och rör ner det i gröten tills det smält.
 
Rör ner socker och salt. Smula jästen i matberedaren.
 
Tillsätt 2 1/2 deciliter knappt ljummen mjölk och rör om tills jästen löst sig.
 
Blanda i gröten och arbeta in mjölet.
 
Knåda ihop, mjöla och låt jäsa övertäckt i bunke 30–40 minuter.
 
Kavla ut till en platta, 1 centimeter tjock. Ta ut runda kakor, cirka 9 centimeter i diameter
 
Nagga och lägg på med bakplåtspapper
 
Jäs under bakduk 10 minuter.
 
Grädda mitt i ugnen i 250 grader 7–8 minuter tills de fått fin färg.
 
Låt dem kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar