🍋Frisk och saftig kaka med härlig citron glasyr och kokos – perfekt när du vill bjuda många.
Ingredienser
Kaka
-
300 g smör
-
6 ägg
-
6 dl strösocker
-
3 dl mjölk
-
6 dl vetemjöl
-
4 tsk bakpulver
-
4 tsk vaniljsocker
-
Rivet skal från 2 citroner
-
Saften från 1 citron
Glasyr
-
100 g smör
-
5 dl florsocker
-
2 tsk vaniljsocker
-
2–3 msk pressad citron
-
2–3 msk vatten (justera konsistensen)
Garnering
-
Kokosflingor (gärna rostad)
Gör så här
-
Förbered
-
Sätt ugnen på 175°C.
-
Klä en stor långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.
-
Smält smöret och låt svalna något.
-
Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke.
-
Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, vaniljsocker) i en skål.
-
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med mjölken.
-
Tillsätt smöret, citronskal och citronsaft. Rör försiktigt till en jämn smet.
-
Häll smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter. Låt svalna helt.
-
Glasyr
-
Smält smöret.
-
Rör ner florsocker, vaniljsocker, citron och vatten. Blanda till en jämn glasyr.
-
Bred glasyren över kakan och strö över kokos.
-
Skär i bitar när glasyren har stelnat.
Förbered
-
Sätt ugnen på 175°C.
-
Klä en stor långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke.
Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, vaniljsocker) i en skål.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med mjölken.
Tillsätt smöret, citronskal och citronsaft. Rör försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter. Låt svalna helt.
Glasyr
-
Smält smöret.
-
Rör ner florsocker, vaniljsocker, citron och vatten. Blanda till en jämn glasyr.
Bred glasyren över kakan och strö över kokos.
Skär i bitar när glasyren har stelnat.
💡 Tips:
-
Mer citronsmak? Tillsätt extra citron i glasyren.
-
Rosta kokosen lätt för djupare smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar