torsdag 7 augusti 2025

🍋 Citronkärleksmums i stor långpanna Friska, söta och riktigt somriga!

🍋Frisk och saftig kaka med härlig citron glasyr och kokos – perfekt när du vill bjuda många.


Ingredienser

Kaka

  • 300 g smör

  • 6 ägg

  • 6 dl strösocker

  • 3 dl mjölk

  • 6 dl vetemjöl

  • 4 tsk bakpulver

  • 4 tsk vaniljsocker

  • Rivet skal från 2 citroner

  • Saften från 1 citron

Glasyr

  • 100 g smör

  • 5 dl florsocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2–3 msk pressad citron

  • 2–3 msk vatten (justera konsistensen)

Garnering

  • Kokosflingor (gärna rostad)


Gör så här

  1. Förbered

    • Sätt ugnen på 175°C.

    • Klä en stor långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.

  2. Smält smöret och låt svalna något.

  3. Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke.

  4. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, vaniljsocker) i en skål.

  5. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med mjölken.

  6. Tillsätt smöret, citronskal och citronsaft. Rör försiktigt till en jämn smet.

  7. Häll smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter. Låt svalna helt.

  8. Glasyr

    • Smält smöret.

    • Rör ner florsocker, vaniljsocker, citron och vatten. Blanda till en jämn glasyr.

  9. Bred glasyren över kakan och strö över kokos.

  10. Skär i bitar när glasyren har stelnat.


💡 Tips:

  • Mer citronsmak? Tillsätt extra citron i glasyren.

  • Rosta kokosen lätt för djupare smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar