lördag 7 juni 2025

Toscakaka i långpanna

En saftig kaka med ett knäckigt Tosca täcke.

 Toscakaka:


Smör 200 g

Standardmjölk 1½ dl

Ägg 4

Strösocker 3 dl

Vetemjöl 4 dl

Bakpulver 2 tsk


Tosca glasyr:

Smör  200 g

Grovhackad sötmandel (ca 200 g)

4 dl  Strösocker

1½ dl Ljus sirap

1 dl  Vetemjöl

½ dl  Vispgrädde



Gör så här

Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.

Fodra en långpanna, ca 30 x40 cm med

bakplåtspapper.

Smält smöret och häll i mjölken,

ta från värmeVispa ägg och socker ljust och fluffigt.

Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner

i äggvispet tillsammans med smörblandningen.

Häll smeten i långpannan.

Grädda i nedre delen av ugnen i 20–25 min.


Tosca glasyr:

Gör toscan medan kakan gräddas:

Smält smöret i en kastrull. Hacka nötterna.


Rör ner socker, sirap, mjöl och grädde i smöret.

Låt koka på svag värme ca 3 min under

omrörningtills smeten har tjocknat. Rör ner mandlarna.


Bred glasyren på kakan och fortsätt grädda

i mitten av ugnen i 10–15 min tills toscan

har en fingyllene färg. Låt toscakakan svalna innan den

skärs i bitar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar